Friday, May 8, 2009

PERSEDIAAN.....

Posted by Mr. Ezral

Menurut doktor, tarikh sebenar Is akan bersalin tak dapat diberikan secara tepat, samada 37 minggu atau 32 minggu. Ini semua bergantung kepada tahap kemajuan dan kesihatan ibu mengandung dan baby. Disebabkan ketidaktentuan tarikh tersebut (dan sekarang dah 23 minggu, tinggal 9 minggu lagi utk 32 minggu), aku dan Is dah berbincang dan kami sepakat bahawa kami perlu prepare dari sekarang. Kami pon dah janji semua barang akan di beli dengan persetujuan bersama. Memandangkan Is dah tak boleh jalan2, kami pon decide beli barang secara online. Tapi sebelum tue, kami kena listkan dulu barang2 yang hendak di beli. Kat bawah ni senarai barang yang disiapkan oleh Is dan dieditkan oleh aku... hehehe...

A. Perkakasan/Barang Kecil Wajib Beli
1. Baju & seluar bayi - 4 pasang (1 lengan panjang)
2. Sarung tangan dan kaki - 5 psg.
3. Topi baby - 1
4. Bedak, sabun, syampo, minyak rambut – 1 set
5. Lampin – 1 dozen
6. Diapers size S @ new born
7. Selimut baby – 1
8. Towel – 1
9. Barut – 5
10. Kelambu – 1
11. Tilam baby
12. Bantal
13. Bantal separuh bulat
14. Botol susu – 1 (Avent)
15. Tisu basah – 1
16. Kapas @ Cotton bud
17. Tisu kotak @ tisu bulat
18. Minyak telon utk mengelak perut kembung
19. Krim utk ruam lampin (Drapoline).
20. Plastik alas tidur
21 Bakul letak kain baju
22. Bakul sampah kecil
23. Pam perah susu

B. Perkaksan Besar yang Kena Ada (Jika boleh)
1. Baby Cot @ Play pen
2. Buai
3. Bouncer
4. Stroller
5. Car Seat & Carrier

C. Persediaan Beg Bersalin

i - Beg Baby
1. Baju Lengan Panjang/Pendek
2. Seluar Panjang/Pendek
3. Sarung Tangan, Kaki dan Serkup Kepala (Mittens / Booties )
4. Barut
5. Lampin/Diapers
6. Selimut @ kot bayi
7. Tuala
8. Sabun Bayi
9. Syampu
10.Bedak
11.Losyen Bayi @ Minyak Bayi
12.Krim Bayi

ii - Beg Ibu
1. Kad Rawatan Bulanan
2. Baju Panas
3. Stokin
4. Baju Persalinan (Diperlukan waktu keluar hospital)
5. Kain Batik
6. Tuala
7. Minyak angin @ panas

Hmmmm... byk jugak nak kena prepare nie.. mmg kena survey & beli awal2 kalau macam nie.. takut tak sempat lak....

7 comments:

CoNniE said...

IS... kalo pegi kt baby punyer baju mesti rambang mate, baju sume comel2...

kena prepare awal sume brg tu, kalo beli skali harung mau riban2 jgk utk 1st baby.. serius..

-fAiRuZ- said...

botol susu avent tuh klau bleh tambah bag jadi 2 or more..takut tak cukup la..tak dan..

Anonymous said...

kat dalam beg ibu kena tambah breast pump n nursing pad. kang meleleh.... macam aku nangis woo.
-diana unipek-

Abu Mu'aaz said...

bedak tu kalau boleh cari yang berasaskan corn starch... sebab yang berasaskan talc pernah keluar dlm utusan kesihatan tak bagus utk kesihatan bayi.

wassalam.

Mr. Ezral said...

To Connie, Diana & Fairuz: Thanks for da suggestions.
To Abu Mu'aaz: Thanks for da infomation.

haku ko said...

yeap2..i wud very much agree ezral n is. make sure siap dah 2 bags ready somewhere yang senang nak capai. 1 bag for with mom+baby stuffs and 1 bag daddy's stuffs plak. mmg work out using checklist is the best!

bottle? errmm..i wudnt suggest lagi la..try to breastfeed as long as possible. every 2 hours feed the baby even masa still in ward. untuk prepare stock at home yes, more than 5 small bottles will be needed. (through experience)

Mr. Ezral said...

Thanks to haku-ko for da advice. Sebenarnya, kami pon melalui pengalaman gak pasal beg baju nie semasa is warded hari tue. Kami betul2 sehelai sepinggang ja masa pegi jumpa doktor kat alor setar tue. Tup2 kena tahan wad 4 hari. Jenuh jugak la carik idea mana nak carik baju salin.