Saturday, August 29, 2009

24 days old of Eryssa - Time to botak...

Posted by Mr. & Mrs. Ezral

Assalammualaikum all.. since bersalin aritu..Mr. Papa yang banyak akses ke blog n facebook untuk latest updates..me..bz ngan eryssa n my confinement..skang still di ipoh n next week akan pulang ke sg. petani untuk further checkup eryssa di INS Specialist Centre Alor Star.

Syukur Alhamdulillah.. me n eryssa sehat walafiat.. berat eryssa pon dah naik ke 3kg last week.. menyusu pun dah makin banyak..n dah pandai berjaga..nak kita layan n main ngan dia la tu.. kami dok kejut dia berjaga siang supaya dia tak berjaga malam.. huuuhuhu..sian papa..jauh ngan eryssa..takpe nanti lepas raya eryssa n mummy balik perlis k..maklumla .. eryssa ni kan anak papa dia..masa baru2 lahir muka iras mummy dia..tp lama2 terserlahlah kemiripan rupa papa dia..maklumla.. anak papa..huhuhuhu..

ok la.. ni latest pics of eryssa time cukur rambut.. tali pusat dia dah jatuh lama dah.. tp sebab dia prematured baby..kami botakkan kepala eryssa masa dah besar sket..tgklah ketembamannya...



Sites@Google
Sites@Google
Sites@Google
Sites@Google
Sites@Google
Sites@Google
Sites@Google
Sites@Google
Sites@Google
Sites@Google
Sites@Google

Tuesday, August 18, 2009

Eryssa yang comel bila menyonyot.....

Posted by Mr. Ezral

Hmmm... rindunya papa kat Eryssa... Aku dah start kerja balik di Perlis... Mummy and Eryssa ada di Ipoh... Baru 2 hari kerja, aku dah tak sabar2 nak tunggu hari Jumaat... rasa macam lambat jerrr nak hari jumaat nie... Untuk mengurangkan sedikit rasa rindu aku kat Eryssa, mummy selalu hantar mms pic tiap2 hari gambar Eryssa... Eryssa nie masih tak pandai lagi nak breastfeeding (sbb lahir je terus nyonyot botol susu.. hehhehe... Tapi mummy selalu paksa Eryssa breastfeeding jugak), so terpaksalah mummy kadang2 berikan susu badan melalui botol... Seronok tgk Eryssa nyonyot botol susu nie.. mummy baru hantar jer gambar nie tadi... Bulat jer mata dia...

Sites@Google

Jaundis Eryssa Naik Lagi... Eryssa Kena Tahan Lagi...

Posted by Mr. Ezral (Backdated entry 15 Aug 2009)

12 Ogos lalu kami bertolak balik dari Alor Setar ke Ipoh. Namun begitu, kami di nasihatkan oleh INS Specialist utk melakukan pemeriksa rutin jaundis Eryssa di Ipoh. Pada 15 Ogos, kami telah di datangi home visit nurse dari Klinik Kesihatan Manjoi. Nurse tersebut mendapati Eryssa masih lagi jaundis zon 1 di mana mereka menasihatkan kami ke Hospital Ipoh untuk memeriksa jaundis Eryssa. Kami pon decide untuk terus ke hospital pada pagi tersebut jugak. Setelah di ambil darah, jaundis Eryssa di dapati naik balik ke 13.1. Doktor menasihatkan Eryssa di tahan dan menerima phototherapy selama 4-6 jam. Huhuhuhuhuu... Sian Eryssa, kena tahan lagik... Mummy dah mula rasa sedih dan risau... Untungnya di hospital ini, papa n mummy di benarkan stay bersama dgn Eryssa... So, takderlah rasa risau sgt sbb Eryssa sentiasa di depan mata. Anak papa n mummy ni baik sungguh, langsung takder nangis2 sepanjang phototherapy tue... diam jer... bila lapar, merengek jerrr...

Alhamdulillah, lebih kurang jam 9 malam, jaundis Eryssa dan turun dan dibenarkan pulang.... Sronok sangat2 masa tue... Tapi dalam masa yang sama, kami berasa sangat bersyukur dan kasihan bila melihat ramai lagi baby yang kurang bernasib baik... ada baby yang terpaksa tukar darah melalui pusat kerana jaundis yang terlalu tinggi... ada baby yang dilahirkan tidak cukup umur dan terlalu kecil serta diletakkan di dalam close inkubator... Mummy, Papa dan Eryssa doakan semua baby di nursery hospital ipoh akan cepat sembuh....

Eryssa sewaktu di "jemur" di bawah matahari sblm kena tahan di hospital Ipoh.
Sites@Google

Eryssa di hospital Ipoh selepas disahkan jaundis meningkat 13.1 (sebelum phototheraphy)
Sites@Google

Eryssa sewaktu Phototheraphy.... siannyerrr....
Sites@Google
Sites@Google

Eryssa selepas phototheraphy... Mummy tgh pakaikan baju balik... Seronok dapat balik rumah....
Sites@Google

Eryssa yang terus tido bila sampai rumah Tok Wan n Opah selepas kena tahan wad... Tgk muka Eryssa, nampak makin gelap skit kan...?? Mcm terbakar skit... Sian anak papa n mummy nie...
Sites@Google
Sites@Google

Eryssa tido di Sentosa Regency Hotel, Alor Setar

Posted by Mr. Ezral (backdated entry 11 Aug 2009)

Assalamualaikum... Hmmm dah lama tak tulih blog nie... Kali nak citer pasal Eryssa tido di hotel. Setelah jaundis Eryssa dah turun, Eryssa di benarkan discaj dari INS Specialist. Sian anak papa nie, kulit dah jadik gelap skit lepas kena "bakar" bawah lampu... Memandangkan Tok Wan dan Opah (Mak n Abah aku), baru sampai dari KL semalam, nak bagi sedikit masa kepada mereka, kami decide untuk stay lagi satu malam di hotel Sentosa Regency Hotel, Alor Setar. Baguih sungguh hotel nie, siap kasik baby cot dalam bilik lagi (aku yg request.. hehhe)... jadi boleh dikatakan inilah hotel pertama Eryssa tido.. hmmm anak papa n mummy ni kecil2 lagi dah tido di hotel yerr.... kat sini aku letakkan gambar Eryssa tido dgn nyamannya di dalam baby cot hotel setelah 3 hari 2 malam tido di bawah Phototherapy (UV Light)...

Sites@Google
Sites@Google

Tuesday, August 11, 2009

Surat Beranak...

Posted by Mr. Ezral

Sijil Kelahiran Eryssa Nur Iman...

Sites@Google

Alhamdulillah .. Eryssa dah boleh balik rumah...

Posted by Mrs. Ezral

Syukur Alhamdulillah.. Eryssa dah dibenarkan keluar daripada INS Specialist Alor Star.. Kuning dia dah turun ke SB 9.0.. tapi 3 hari lagi perlu check up semula.. masa tu maybe dah sampai Ipoh.. so .. kene survey la pakar kanak2 yang baik kat sana.. Moga-moga aku n eryssa selamat menjalani temph pantang di Ipoh.. Moga boleh kurus .. hahahaha ... till then.. Thanks all for da doa n sokongan.. nanti aku akan ceritakan pengalaman bersalin aku yang memang tak dapat dilupakan.. dimana bermula pecah air ketuban di rumah sendiri... wassalam..

Monday, August 10, 2009

Eryssa Warded

Posted by Mr. Ezral

Assalamualaikum semua,

Semalam, kami ke INS Specialist ALor Setar unutk routine check baby and mummy. Eryssa disahkan kuning 12.1. Warghhhhhh... Doktor suruh warded sbb kena letak bawah lampu for about two days. Sian tgk eryssa, kena tutup mata ngan kapas. Mummy and Papa doakan Eryssa cepat sembuh yer... Amin

Sites@Google

Sunday, August 9, 2009

Eryssa 1st Day at Home....

Posted by Mr. Ezral

Sites@Google
Sites@Google
Sites@Google
Sites@Google

Saturday, August 8, 2009

Pictures of Eryssa...

Posted by Mr. Ezral

Enjoy da Pictures....

Sites@Google
Sites@Google

Video Eryssa Sejurus Dilahirkan...

Posted by Mr. Ezral

Just after delivery. Enjoy the video....

video

Bismillahirrahmanirrahim

"Ya Allah Ya Tuhan Kami, Kurniakanlah Kami Anak Yang Solehah. Anak Yang Akan Membahagiakan Kami Dunia dan Akhirat. Engkau Lindungilah Anak Kami Dari Sebarang Ancaman dan Penyakit. Engkaulah Berkatilah Hidup Anak Kami. Engkau Berilah Petunjuk Kepadanya Agar Dia Tidak Terlalai Di Masa Hadapan"

Amin

Thursday, August 6, 2009

Eryssa Nur Iman Binti Mohamad Ezral

Posted by Mr. Ezral

Memandangkan ramai yang nak tahu nama anak kami nie, baik saudara mara dan sahabat handai.. Terutama buat kedua-dua Ayahanda dan Ibunda kami tersayang... Di sini dengan lafaz 'Bismillahirrahmanirrahim', kami umumkan nama anak kami Eryssa Nur Iman Binti Mohamad Ezral. Semoga Eryssa akan menjadi anak yang solehah dan sentiasa membahagiakan keluarga dan insan di sekeliling dunia & akhirat. Amin...

Berikutan gambar sebelum ini agak tidak sharp kerana menggunakan camera phone, pagi tadi aku berkesempatan pulang ke Perlis dan sempat menyambar Canon kesayanganku. Gambar di bawah baru sahaja di ambil beberapa minit lepas di bilik nursery khusus untuk pengumuman ini. Thanks....

Sites@Google

Anugerah ALLAH... Alhamdulillah... 060809 - 1.59 pagi

Posted by Mr. Ezral

Alhamdulillah... Is dah selamat bersalin... Ini adalah ANUGERAH ALLAH yang paling bernilai bagi kami... Kami akan ceritakan segala pengalaman yang berlaku malam tadi di kemudian hari nanti... sebelum tue, layan dulu gambar sekeping nie....

Sites@Google

Wednesday, August 5, 2009

Esok petang kene dok spital sampai bersalin ... Chaiyookkk...

Posted by Mrs. Ezral

Sahabat-sahabat sekalian .. esok petang saya akan diadmit di INS Specialist Alor Star atas nasihat Dr. sehingga laa .. saya selamat melahirkan 15 Ogos (37 weeks) nanti if tiada komplikasi lain .. InsyaAllah .. so mohon maaf atas sebarang keterlanjuran kata n perbuatan ..terima kasih atas support n doa kalian selama ni .. moga selamat semuanya k.... Amin.. Chaiyoookkk.. if ada internet conn. saya akan masih terus berFB n blog for latest updates ... so nantikan latest updates saya daripa INS Alor Star k ..

Tuesday, August 4, 2009

Baby Cot MakeOver - 11 days to go.....

Posted by Mr. & Mrs Ezral

11 Days to go.. petang td my beloved hubby decide nk bawak turun baby cot dari bedroom tingkat atas.. senang katanyer .. nnti bersalin tak yah kalut2 lak nak bawak turun bawah...

Cam biasa.. ezral call one of his favourite students to come n help.. thanks yer Amin... nampak baby cot tu mcm berat .. tp 2 orang angkat mcm senang jer .. lepas bawak turun .. apa lagi .. kitorang pon teruskan la dengan makeover baby cot tue..

Mula2 ezral pasang mosquito net stand .. jangan tak tahu .. stand ni ezral buat sendiri tau.. dengan rakan2 kat pusat kejuruteraan (credit to farid..)..mula2 nak beli jer .. pastu ezral kata material stainless steel dia punya ada lagi.. apa lagi.. buat sendiri la ..nasib baik la mr. papa ni serba boleh ...lepas tu gantung mosquito net yang famili tolong belikan aritu kat ikea ... dah alang2 tu .. kami gantungkanla skali dengan mainan n soft toys... makeover sket .. beddings jer tak pasang lagi.. koz takut berabuk ... lepas kira2 sejam lebey.. wahh.. hasilnya... Alhamdulillah.. boleh tahan la ... makin tak sabar n semangat lak nak tunggu baby nih... nervous pon ada ... rasanya macam nak tambah lagi toys kat dalam baby cot ni .. coz baby cot ni besar utk sampai 5 tahun.. huhuhu.. nanti shopping lagi ler ..huhhu

My baby xxxxxx .. mummy n papa dah tak sabar dah nak tunggu baby la.. moga baby n mummy selamat melahirkan nanti dengan tenang ... Amin...

Sites@Google
Sites@Google
Sites@Google
Sites@Google
Sites@Google