Saturday, July 4, 2009

6 weeks to go .. chaiyook..chaiyook..

Posted by Mrs. Ezral

Pada malam 2 Julai yang lalu.. seperti biasa my hubby ada kerja urgent di mana dia ada mesyuarat kecil bersama dato' vc, stopa n shah.. my hubby balik dalam pukul 11.30 malam .. bila my hubby balik.. tiba2 my hubby dapat panggilan sebab ada kes di kolej kediaman pada masa tu 10 minit aku tgh dok sembang kat sofa..

lepas my hubby keluar.. aku pon kene balik ke katil untuk bedrest.. tiba2 kaki kiri aku cramp n aku terus terjatuhhh....bedebap.. n aku terus istighfar panjang... n terus jerit my hubby..tapi my hubby dah gerak masa tu..aku tanpa fikir panjang terus naik katil dan berbaring sambil terus call my hubby..memang cuak gila aku masa tu sambil pegang perut...aku tak rasa sakit apa2..cuma lutut aku luka n tangan aku merah.. sebab apa yang aku ingat.. aku jatuh tadi jatuh lutut dulu tangan pastu baru aku terduduk bersimpuh.. yang pasti aku mcm ingat2 lupa macam mana aku jatuh..

lepas bgtau ezral aku jatuh..dia sepantas terus sampai umah..masa tu dia baru nak amik stopa..apa yg ada dalam kepala hotak aku masa tu.. think positive je sambil aku istighfar dan mintak maaf dekat my hubby... my hubby cuak giler.. sambil tanya macam mana aku jatuh n terus amik heartbeat baby guna doppler.. 190-200.. agak tingi koz normal 140-150 jer .. lagi kami bertambah2 cuak .. aku terus menerus istighfar n cuba tenangkan hati n tidur .. tapi tobat aku tak boleh tidur malam tue .. maybe baby aku jugak terkejut tu yg heartbeat dia naik.. aku cakap kat baby.. "maafkan mummy.. mummy terjatuh.. baby mummy kuat kan..?"..aku terus menerus bersembang ngan baby aku moga baby aku tenang..n aku dapat rasa baby aku menendang2 time tu.."baby mummy kuat..baby mummy tabah macam mummy n papa kan..?..anak mummy tidur ek .."

sejam kemudian my hubby amik semula heartbeat n still tinggi.. n aku terus cuba bertenang n bawa untuk tidur walaupun jam dah tunjuk kul 2.00 pagi.. tapi memang aku tak boleh tidur dengan nyenyaknya..

esok pagi.. my hubby try amik hartbeat semula..n susah nak dapat heartbeat pagi tue .. tp aku terus menenangkan diri n cuba untuk tidur ...aku berjaya tidur sebab maybe penat berjaga malam tadi.. tup2 aku terjaga jam 12.00 tgh bila hubby kejutkan aku n nak bawak aku ke klinik penawar terdekat untuk buat ultrasound scanning..dia dah rasa risau sangat.. sian dia walaupun banyak kerja..

lepas cek..Alhamdulillah .. doc kata baby aku ok.. jantung masih bergerak.. n paling best bila doc kata hidung anak aku mancung..leganyaaa bila doc cakap camtu.. tp doc advise supaya aku buat CTG di hospital besar untuk further check sebab jatuh masa mengandung ni bukan benda main2.. sebelum rasa menyesal.. doc suh kami gi gak hospital besar untuk buat CTG tue... rasa bimbang datang semula.. lepas tu ezral decide untuk gi terus ke Dr. Ngee kat INS Specialist Alor Star untuk buat appointment memandangkan dr ngee yang jaga case aku nih.. so kami terus shoot ke Alor Star n Miss See pon kata dr ngee ada n suh datang segera sebelum klinik tutup rehat tengahari...

Sampai2..cam biasa ezral amik kerusi roda..n miss see dah ada kat INS pon..nasib baik dr pon tak balik lagi n terus masuk ke bilik dr. ngee ... alhamdulillah.. dr. ngee check baby .. baby ok..alhamdulillah .. bila dr ngee buat 4d scanning.. confirm baby girl..n hidung baby kami memang mancung.. ikut muka papa dia kot..n dr. ngee confirmkan ngan kami bahawa stitch sevicks aku akan dibuka semasa 37 minggu dan sedia untuk bersalin selepas tu.. so.. dalam kira2 6 minggu je lagi untuk bertahan.. tp dr ngee kata .. apa pon.. setiap minggu still kene cek air ketuban aku supaya air ketuban tak kurang dan boleh buat baby lemas ... n good news is.. dr ngee kata jika tiada masalah.. aku boleh bersalin normal.. semua ikut air ketuban ... lega nyer aku rasa.. n dr ngee kata.. progress aku n baby is very good.. coz dr ngee kata aku n baby dapat bertahan sampai ke hari ni .. Alhamdulillah.. berkat doa famili n rakan2.. dr ngee gak pesan.. if next time jatuh cuba elakkan perut jatuh terhempap dulu koz boleh membahayakan baby..if tangan, kaki n punggung jatuh dulu masih selamat katanya.. tapi dr. ngee suh aku berhati2 next time n befor aku bangun dia suh aku exercise sket2 dulu...huhuhuhuhu

n lepas tu aku ke labor room koz dr ngee kata jatuh memang kene buat ctg untuk tgk kadar keaktifan baby.. selepas 20 minit ctg.. Alhamdulillah...normal..selega2 yang aku rasa masa tue ... aku cakap kat baby aku sambil usap perut.. "anak mummy kuat n tabah kan..".. ezral pon rasa cukup happy dan gembira.. rasa semangat kami pulih balik...

Alhamdulillah... syukur pada Allah..Aku kene lebih berhati2 masa ni..maklumlah ezral pon tgh bz..n aku kene dok sorang2 kat umah buat masa skarang ni ..

post ini didedikasikan juga buat puya yang menanyakan bila aku nak bersalin.. InsyaAllah Puya .. doakan kami k ..

6 comments:

7's baby said...

oh is.. plis be careful :)

Diamilikku said...

hurm...terkujat gak dapat tau is jatuh..tanya ezral dia kata takde apa2...so take care ya..jgn duk gerak2 sangat lah...aduhhh....sabar sekejap je lagi tau

ismyza noreyz said...

thanks iykin n kak su.. huhuhhu..i'll b more carefull afterwards.. rasa badan sehat mula nk jalan2..dr dh marah huhuuhuhuhu...

hani said...

kak is..

sy tau,baby kak is n en.ezral mesti kuat dan tabah mcm mummy n daddy dia..hehehe..

take care yer kak is...biar apapun dugaan datang, sabar dan tabahkan hati k..:)

gEe said...

is..kene lebih hati2 ye...alhamdulillah is n baby selamat tkde pape..

-fAiRuZ- said...

take care kak is..risau dgr benda2 macam ni..