Wednesday, April 15, 2009

BEDREST.....

Posted by Ezral

Sebelum dibenarkan keluar dari INS Specialist, Dr. Ngee dah bagi beberapa pantang larang yang tak boleh di buat oleh my wife. Beberapa pantang larang @ peraturan yang kami kena ikut;

1. Kena bedrest secara total seboleh mungkin utk 3-4 minggu (minggu kritikal). Lepas minggu kritikal nie, hanya leh jalan2 skit dalam rumah jaa sampai bersalin.
2. Walking distance hanya untuk ke toilet sahaja.
3. Makan kena kurangkan skit tapi kena cukup zat. Sebab byk baring, badan tak exercise kang takut lak penyakit lain yang datang.
4. Ubat tenang rahim kena makan ikut time (4 kali sehari) supaya rahim tak meragam.
5. Kena monitor Blood Pressure (BP) my wife. So, aku pon belikan laa Automatic BP Monitor. Sehari 4 kali check. Kalau BP meningkat, kena kurangkan pengambilan ubat tenang rahim. So, sapa2 kekawan yang nak check BP leh la mai rumah aku nie... Tak yah gi klinik.. FOC jaa...


6. Beberapa pantang larang lain yang aku rasa tak perlu nak tulih kat sini.. hehehee...

Memandangkan is kena bedrest dan tak dibenarkan naik tangga langsung (sebab bilik tidur kami kat tingkat atas). Terpaksalah aku makeover sikit ruang tamu rumah aku supaya senang is nak ke toilet, tengok tv, berinternet, dan senang orang nak melawat. Astro punya decoder aku dah bawak turun bawah khas utk is, jadi dialah yang 100% control program2 kat tv nie... kalau aku nak tgk CSI kena pujuk dia la nampaknya... hehhehee... Kat sini aku letakkan gambar layout baru ruang tamu rumah aku nie .. hehhehee....


2 comments:

ima-life said...

ismiza...ko rehatla sepenuhnya yer.itu semua dugaan...aku ni la dah 33 minggu pregnant kencing manis lak..datang..risau pun ader..takut pun ader..harap kiter berdua bejaya melahirkan baby masing2 dengan normal tanpa ader sebarang komplikasi lain..ok

CoNniE said...

aku doakan ko selamat smp bersalin.. rehat lah cukup2 yea... sabar byk2...